Ung i et præstationssamfund

11/5 2021

Kl. 14.30-17. Med Anders Petersen.

Udgangspunktet er alvorligt. Vi oplever en stigning i antallet af unge mennesker, der har lidelser som stress, angst og depression tæt inde på livet. Spørgsmålet er, hvordan vi kan forklare den udvikling? I dette oplæg vil Anders Petersen søge svar på, hvilket menneskesyn der gennemsyrer vores samtid, og hvilke konsekvenser det kan siges at have for unge mennesker i dag. Udgangspunktet her er, at samtiden sætter sig i det enkelte menneske – også som specifikke lidelsesforhold. Vi har inviteret sociolog Anders Petersen til pitstop i Aarhus, fordi hans blik for samtidens menneskesyn og strukturelle forhold har stor relevans for os som praktikere. Disse perspektiver kan både udvide vores tænkning og handlemuligheder.

Om sit oplæg denne eftermiddag siger Anders Petersen: ”Vi kan ikke forstå den stigende udvikling af psykisk mistrivsel blandt unge mennesker, medmindre vi forstår, hvilken tid de unge mennesker skal være unge i. Hvilke krav og forventninger stilles til dem, og hvordan skal de kunne forvalte dem på en fornuftig måde. Når de unge presser sig selv, er det fordi, at de internaliserer et pres, der kommer udefra. Men hvordan ændre den situation – hvad skal der til?”.

Anders Petersen forklarer, hvordan og de unge – og vi – lider af nedslidende udmattelse, hvor belastningen på den enkelte synes at være støt stigende. Vi lever i en tid, hvor muligheden for at vriste sig fri af belastende samfundskrav- og forventninger synes at være nærmest umulig.

Foredraget vil lægge op til en samtale om, hvad vi kan gøre, og hvordan vi kan samarbejde med dem, vi møder i vores professionelle arbejde fx omkring problemstillinger som stress, angst og depression.

Anders Petersen (f.1973, Ph.D.) er lektor i sociologi ved Aalborg Universitet, foredragsholder og kommenterer flittigt om samfundsforhold i danske medier. Han er forfatter til en lang række artikler og bøger, herunder Præstationssamfundet og Diagnoser – perspektiver, kritik og diskussion (med Svend Brinkmann). Som underviser er han skarp, levende og inspirerende.

Arrangør: inpraxis Aarhus

Kurset er sat på oversigten af Anne Stærk.

Læs mere om arrangementet på https://www.inpraxis.dk/kursus/pitstop-aarhus-anders-petersen.

Tilbage til kursusoversigten.