STOK revitalisering


10 oktober 2022

Forslag til den kommende bestyrelse fra arbejdsgruppen

Deltagere: Mats Widsell (formand), Anne Stærk (indehaver Inpraxis, Aarhus), Lasse Offenberg (direktør DISPUK), Ingelise Nordenhoff (privat), og Dorthe Beck Frederiksen (bestyrelsen, kontaktperson Syddanmark)

Kommissorium
Revitgruppen blev nedsat på generalforsamlingen i 2017. Gruppen blev gendannet på generalforsamlingen i 2021, og den skal udarbejde ideer og forslag til STOK’s fremtid, som skal fremlægges på generalforsamlingen 2022.
Gruppen har holdt 4 møder. Flere deltagere har i perioden været i gang med konkret samarbejde med uddannelsessteder om arrangementer. Det er ikke gengivet i det samlede forslag, da det er igangsat.

Hvorfor er STOK fortsat relevant?
Interessen for at blive inspireret af systemiske og narrative ideer og praksisser lever i bedste velgående. Det kniber mere med interessen for at være aktiv i foreningen herunder løse opgaver i bestyrelsen, som er nødvendigt i en foreningsform.

Hvordan gøre systemisk og narrativ tænkning levende igen? (Som det åbenbart sker i Norge). Hvordan få engagement?
Forslag om vedtægtsændringer
Den første sætningen i Paragraf 1, stk.1. lyder:

  • Foreningens navn er STOK, Dansk forening for systemisk og narrativ terapi og konsultation.

De følgende stykker, 2-5, handler blandt andet om at fremme kendskabet til det systemiske og narrative.

Revitgruppens forslag at ændre vedtægternes paragraf 1, og inkludere relationelle praksisser skyldes, at der er mange praksisser, der enten udspringer fra systemiske eller narrative praksisser, eller at de har mange fælles grundantagelser. Et eksempel fra den systemisk praksis er Åben dialog og netværksarbejde. Et eksempel fra det narrative praksis er Responsbaseret praksis, og en praksis der har en familierelateret fokus, er Mentaliserings praksis. Der er således en udvidelses af STOKs teoretiske såvel som praksisrelaterede fundament som er indskrevet in ovenstående paragraf. Revitgruppen forslår derfor, at den nuværende bestyrelse til den kommende generalforsamling, argumenterer for en vedtægtsændring, sådan at begrebet relationelle praksisser indgår som en del af paragraf 1 og de efterfølgende stykker der omhandler STOKs opgaver.

Hvorfor være medlem af STOK?

  • For at få ”kolleger” med samme faglige ståsted
  • For at støtte den eneste forening der varetager systemiske og narrative ideer og praksisser
  • For at få information om systemiske, narrative og andre relevante praksisser
  • For at få muligheder for at få udvikle sin praksis

Hvem kan være medlem af STOK

  • Alle der har en interesse i STOKs formål
  • Studerende på forskellige niveauer såvel grund- som videregående uddannelse
  • Alle der arbejder med nogen form for praksis der en del af STOKs fundament
  • Praktikere på forskellige niveauer i organisationer som fx ledere, konsulenter og undervisere

Deltagelse i STOKs bestyrelse

Forslag om at gøre det nemmere, mere fleksibelt og mere attraktivt at deltage i STOKs bestyrelse gennem at:

  • Møder foregår virtuelt: Alle i landet kan deltage, de går mindre tid til mødeaktivitet
  • Afgrænsede opgaver i bestyrelsen, fx uddannelse, information, årsmøde
  • Alle behøver ikke være del i alt
  • Fortsat støtte til lokalafdelingernes aktiviteter, se særligt forslag om dette
  • En ledelse der har hovedansvaret
  • Bestyrelsen kan overveje hvordan STOKs resurser bruges bedst, her også overvejelser til kontingentets størrelse og om, hvad kontingentet skal dække. Skal kontingentet udelukkende dække drift af foreningen (herunder hjemmeside), så deltagelse i arrangementer skal være efter betaling?
  • Mobilepay: Godt hvis der er brug for det fx ved lokale arrangement, Event mv. Nemmere for alle at administrere: både lokalansvarlig og kasser. Bestyrelsen kan overveje om og hvordan det kan bruges.
  • Forskellige former for kontingent. Vi har i dag almindeligt-, familie- studerende- og institutionsmedlemskab. En tilføjelse ville være seniormedlemskab

Andre opgaver for bestyrelsen

  • Med inspiration fra den norske forening, kan man lave webinarer til medlemmerne og på den måde øge aktiviteten uden at der koster penge som f eks. ved fremmøde. Samarbejde med de nordiske lande om et fokus på forskning.
  • Tovholdere på at udvikle og opdatere hjemmesiden og sociale medier

Lokale aktiviteter

STOK har været mange slags aktiviteter gennem årene. Årsmødet og de lokale aktiviteter har være gennemgående. Det er et umiddelbart ønske fra Revitgruppen, at vi kan komme med forslag til, hvordan lokale aktiviteter også fremover kan være en del af STOK.


Overvejelser til det videre arbejde:

Hvad mødes vi om i STOK? STOK er forening af mennesker, der ønsker at holde fast i, udvikle og udbrede kendskabet til systemiske og narrative ideer og praksisser. STOK udvikler sig sammen med dem, der udvikler praksisser. Vi mener, at en løbende drøftelse af de systemiske og narrative ideer og praksisser er vigtigt, og at vi holder os åbne for ny viden og nye inspirationer, der kan berige og udvikle.

STOK som forening med lokalgrupper. Det lokale skal være en del af noget større, et fagligt netværk, et synligt bagtæppe af mening, som vi kan referere tilbage til. Det har betydning at være en del af et større fællesskab. Det er afgørende for de lokalt aktive, at vi kan mødes med hinanden og bestyrelsen (hidtil i foråret og forud for årsmødet). Det bidrager til tilhør at have noget at glæde sig til, et sted at dele erfaringer og få inspiration til temaer og måder at lave arrangementer på.

STOK er en mulighed for at folk, der har noget på hjerte, kan dele det – bare det har et link til det systemiske eller narrative tankesæt. STOK giver mulighed for, at vi kan inspirere hinanden og for, at vi kan hente inspiration ude fra. STOK er et forum, hvor både nye formidlere og dem, der er vandt til at undervise, kan få et rum for formidling af det, de er optagede af.

Hvordan kan oplæg knyttet til det systemiske og narrative blive tilgængeligt for andre end dem, der kommer? Dorthe skriver referater, som bliver lagt på STOK Facebook (tidligere kom det i bladet), og oplægsholderne kan dele det, hvor de vil. Det er stadig en meget lille gruppe, der får adgang eller glæde af det. Når STOK får en ny hjemmeside, så kan referater blive lagt op der.

Det praktiske skal have en klar retning. De frivillige kan let miste energien, når der er uklarheder. Forslag til spørgsmål, der bør afklares i en udviklingsproces af nuværende og kommende bestyrelse

  • Hvad er opgaven og forventningen til det lokale
  • Rammer for arrangementer. Der skal være plads til variation, men det vil være rart med rammer.
  • Det skal være let at få hjælp og støtte (hvad forventes af bestyrelsesrepræsentanten i
  • forhold til fx nye lokalt aktive)
  • Det skal være let at få refunderet udlæg. Hvad er rammer for udgifter til gave, forplejning og lokaler
  • Hvordan forholder vi os, når de ønskede og relevante oplægsholdere til fyraftensmøder ønsker honorar (ud over vingave og kørselsudgifter). Hvad er den økonomiske ramme?

Vedtægtsændringer, forslag til § 6. (bestyrelsen skal …) Formålet med lokalgrupperne og de lokale aktiviteter er at skabe rammer om og inspirere til faglige fællesskaber om systemisk, narrative og relationelle tankesæt og praksisser. Lokalgrupper eller lokale kontaktpersoner har ansvar for at arrangere aktiviteter eller møder, som har fokus på at dele systemiske, narrative eller relationelle tankesæt og praksisser. Det kan være lokale praktikere, der deler noget, de er optaget af, eller det kan være mere etablerede formidlere, der kan dele deres praksis og (nye) perspektiver. Lokalgrupperne kan frit organisere sig omkring en kontaktperson / kontaktgruppe, som refererer til bestyrelsen. Der er ikke antalsmæssigt loft over lokalgrupper, og lokalgrupper kan dække et mindre eller større geografisk område. De lokale kontaktpersoner kan få sparring fra bestyrelsen. Bestyrelsen mødes med de lokale kontaktpersoner efter de aftaler, som bestyrelsen rammesætter.

Samarbejde med uddannelser

Som en del af STOKs revitalisering foreslår vi

  • At STOK inviterer uddannelsesinstitutioner at etablere et selvstændigt ben i STOK-regi som har til formål afholde en årlig oplægs- eller workshops række, som henvender sig til alle, der interesserer sig for systemiske, narrative og andre relationelle praksisser.
  • Uddannelsesinstitutionerne står for at planlægge og koordinere forløbet men i STOKs navn.

Vi forestiller os at tage afsæt i en model, der kunne minde om Biografklub Danmark, hvor deltagerne ”køber” den samlede forløbspakke. Omfanget kan variere – måske ville 4-6 ”STOK- aftener” på et år være passende.

Oplægsholderne kunne findes blandt medlemmerne, men for at gøre tilbuddet endnu mere attraktivt, foreslår vi at satse på at invitere øvrige både indenlandske men også udenlandske oplægsholdere.

Der kan være flere formål med sådan et tilbud:

  • At gøre det (endnu) mere attraktivt at blive medlem
  • At udbrede og holde liv i udviklingen af systemiske, narrative og andre relationelle praksisser
  • At styrke det faglige fællesskab både på nationalt men også lokalt plan (og måske endda internationalt, hvis vi inddrager udenlandske oplægsholdere) At trække på de relationer i form af kursister, supervisander og andre samarbejdspartner, som uddannelsesstederne har. Tilbuddet kan komme bredt ud, hvis uddannelsesinstitutionerne forestår forløbet

Praktisk

Tiden med corona har lært os at vi kan mere online, end vi troede – og at der er deltagere, som melder sig til onlineaktiviteter, som ikke ville dukke op til fysiske møder. Samtidig er vi stadig mange der nyder at mødes ansigt til ansigt i fysisk form, med alt det, det giver mulighed for. Et forslag kunne derfor være at udbyde oplæggene, så det er muligt både at deltage fysisk og online.

Konkret forestiller vi os at eksperimentere med at udbyde oplæg, som der er fysisk adgang til og samtidig streame til onlinedeltagere. Hvis lokalforeningerne har lyst, kunne det være oplagt, at de arrangerer og er værter for ”livearrangementer”, hvor oplæggene kan følges, og man derefter også lokalt har mulighed for at tale sammen om inspiration og spørgsmål. På én og samme tid kan der således være deltagere, der er med, hvor oplægget holdes, deltagere der mødes og følger med i lokalforeningerne og deltagere, der følger med hjemmefra.

Oplæggene kan derigennem bidrage til udviklingen af et nationalt men også af lokale fællesskaber.

For at understøtte netværksdannelse og gensidig faglig inspiration, ville det være oplagt at have en form med oplæg, faglige refleksioner i mindre grupper (blandt de fysiske deltagere og blandt deltagere online) og tid til spørgsmål, svar, bevidning og interessante uddybninger.

Økonomi

Vi foreslår en form, hvor oplægsrækken kan løbe rundt. Én debat drejer sig om muligheden for at tilbyde honorarer til oplægsholdere, og vi, der har udviklet forslaget, mener, at det skal være muligt at tilbyde et honorar, både til udenlandske gæster, men også til medlemmer, der holder oplæg. Et andet synspunkt er, at medlemmer skal dele deres viden som en del af deres engagement i STOK, men vores bekymring er, at det kommer til at stå i vejen for at folk melder sig til at holde oplæg – og at det dermed spænder ben for oplægsholdere med tilstrækkelig tiltrækningskraft for deltagere.

Et andet spørgsmål er, om medlemmerne skal betale for deltagelse. Også her er der flere mulige modeller:

  • At man betaler over kontingentet dvs. at deltagelse er gratis for medlemmer
  • At man betaler for at deltage i oplægsrækken – f eks. med én pris for medlemmer og en anden for ikke-medlemmer
  • Man kunne også overveje om hvert betalende medlem skulle kunne tage en gratis førstegangsgæst med, som en mulighed for at udbrede interessen. Alt det er også oplæg til drøftelse

Samarbejde med organisationer

Samarbejde med forskellige uddannelsesinstitutioner på grundniveau og efter- videreuddannelsesniveau, hvor vi holder årlige online- eller fysiske informationsmøder om, hvad STOK er. Det kunne evt. kombineres med et fagligt oplæg til diskussion som en appetizer på, hvad man kan få ved at være medlem af STOK.

Andre organisationer er f eks. Dansk Psykoterapiforening og Selskab for psykoterapi, som alle har tilfældes at udbrede information om praksisser der er ligestillet med STOKs.

STOK er medlem af EFTA, den europæiske familieterapiforening. STOK har været passivt medlem i mange år, og der er Revitgruppens anbefaling at bestyrelsen overvejer dette medlemskab, da der er mange muligheder til internationalt samarbejde om fælles interesser

Samarbejde med de nordiske foreninger, da der er mange fælles nævnere som f eks. årsmøder, udvikling af foreningerne, medlemskab, tidsskriftet Fokus på Familien